Miejsce dobre do życia Portal brzezce.info jest pierwszą i najstarszą stroną lokalną w gminie Kultura i sztuka Wiara i tradycja od pokoleń

W dniu 16. 03. 2016r. o godz. 17.00 w Ośrodku Kultury w Brzeźcach odbyło się Sprawozdawcze Zebranie Wiejskie. W programie zebrania było:

1.Otwarcie i stwierdzenie prawomocności zebrania.

2.Wybór protokolanta.

3.Sprawozdanie Sołtysa z działalności za rok 2015, w tym realizacji uchwał i wniosków z zebrania poprzedniego – podjecie uchwały w sprawie zatwierdzenia sprawozdania z działalności Rady Sołeckiej i udzielenie absolutorium za rok 2015.

Przeczytaj całe sprawozdanie z Zebrania i zobacz zdjęcia  KLIKwLINK

4.Podjęcie uchwał statutowych w sprawie budżetu na 2016r. - zatwierdzenie preliminiarza planowanych wydatków finansowych na rok 2016 – upoważnienie rady sołeckiej do dokonywania przesunięć środków finansowych w preliminiarzu wydatków na rok 2016.

5.Informacja o zamierzeniach rady sołeckiej w ramach posiadanych środków na rok 2016 – podjęcie uchwały w sprawie zatwierdzenia planu pracy Rady Sołeckiej na rok 2015.

6.Wystąpienia Burmistrza Pszczyny.

7.Wolne głosy i wnioski.

8.Zakończenie obrad zebrania.

Sprawozdanie sołtysa z działalności Rady sołeckiej za 2015 rok.

Szanowni mieszkańcy, drodzy Goście,

Rada Sołecka w Brzeźcach pracowała w minionym 2015 roku w nieco zmienionym składzie ze względu na nową kadencję. Ubiegłoroczne zebranie miało charakter sprawozdawczo-wyborczy, wybrano Sołtysa i członków Rady Sołeckiej. Na 4 kadencję przypadło mi pełnić funkcję sołtysa, zaś na członków Rady Sołeckiej mieszkańcy wybrali:

1. Jana Paszka – członek RS;

2. Rafała Przybyłę – pełni funkcję sekretarza RS;

3. Tadeusza Żmija – członek RS – zmarł 10. 11. 2015r. - powołano nowego członka RS Janusza Brożka, który w ostatnim wyborach otrzymał odpowiednią ilość głosów (48).

4. Jana Zubra – członek RS.

W mionionym 2015 roku odbyliśmy 7 posiedzeń Rady Sołeckiej.

Podczas posiedzeń omawiano:

1. Realizację zadań z budżetu pomocniczego Rady Sołeckiej.

2. Sposób realizacji zadań i wniosków zgłoszonych na Zebraniu Wiejskim.

3. Omawiano najpilniejsze zadania społeczno-gospodarcze dla naszego sołectwa, które zaopiniowano przy planowaniu budżetu na nowy 2016r. w Radzie Miasta.

4. Tematem każdego posiedzenia było omawianie różnych spraw bieżących dotyczących naszego sołectwa. W pilnych kwestiach formułowano pisemne wnioski do wydziałów Urzędu Miejskiego, Starostwa, Powiatowego Zarządu Dróg, Telekomunikacji, Wojewódzkiego Zarządu Dróg.

5. Wraz z organizacjami działającymi w naszym sołectwie przygotowywano projekty do Budżetu Obywatelskiego.

Sprawozdanie z wydatków budżetowych Rady Sołeckiej w ramach posiadanych środków na 2015 rok – ogółem plan 12 160, 00zł

Dział 600 Transport i Łączność

Plan 3790,00zł

Rozdział 60016 drogi publiczne gminne.

§ 4270 zakup usług remontowych.

Bieżące utrzymanie dróg gminnych – frez/tłuczeń, ul. Kamienna, Wyzwolenia, Łącznik przy ul. Przybysza – 2200, 00zł

Wykonanie 3790, 00zł

Dział 750 Adminiastracja Społeczna

Plan 1220, 00zł

Rozdział 75022 – rady gmin.

§ 4210 – zakup materiałów i wyposażenia – zakup materiałów biurowych oraz poczęstunku na zebranie sprawozdawczo-wyborcze

plan 320, 00zł, wykonanie 318, 68zł.

§ 4370 – opłaty z tytułu usług telefonicznych – telefon stacjonarny.

Plan 900, 00zł, wykonanie 487, 65zł

Wykonanie 806, 33zł.

Dział 900 Gospodarka Komunalna, Ochrona Środowiska

Plan 2400, 00zł

Rozdział 90095 – pozostała działalnośćoi.

§4270 – zakup usług remontowych – modernizacja oświetlenia ul. J. Przybysza (końcówka)

plan 800, 00zł, wykonanie 800, 00zł.

§4300 – zakup usług pozostałych – wykaszanie trawy i pielęgnacja nasadzeń w sołectwie Brzeźce, dwukrotnie w roku V i VII.

Plan 1600, 00zł, wykonanie 1600, 00zł

Wykonanie 2500, 00zł

Dział 921 Kultura i Ochrona Dziedzictwa Narodowego

Ploan 3750, 00zł

Rozdział 92195 – pozostała działalność.

§4210 – zakup materiałów i wyposażenia

-piknik z okazji Dnia Dziecka połączony z konkursami dla dzieci – 277, 00zł

-spotkanie opłatkowe dla mieszkańców – 1999, 00zł

-utrzymanie strony internetowej – 72, 20zł

-zakup mikrofonów bezprzewodowych – 920, 00zł

-oprawa muzyczna pikniku rodzinnego – 300, 00zł

Wykonanie 3568, 20zł

Dział 925 Kultura Fizyczna i Sport

Plan 1000, 00zł

§ 4210 – zakup materiałów i wyposażenia – zakup sprzętu sportowego dla młodzieży.

Wykonanie 1000, 00zł

Realizacja zadań i wniosków poprzedniego Zebrania Wiejskiego.

1. Wykonanie elewacji zewnętrznej Szkoły Podstawowej nr 19. Uporządkowano obejście szkoły od ul. Pokoju tj. skarpę i schody oraz bramę wjazdową.

2. Wykonano przebudowę ul. Kamiennej – długość drogi do przebudowy wyniosła 430m. Nawierzchnia z betonu asfaltowego, wymiana przebustów i rurociągu, wykonanie mijanki, oczyszczenie rowów, a także uzupełniono nawierzchnię na zjazdach do posesji i poboczy.

3. Na poprzednim Zebraniu Wiejskim pytano o kontynuację przebudowy DW 933 przez Wojewódzki Zarząd Dróg, który odpowiedział pismem do naszego Urzedu Miejskiego w dniu 8 lipca 2015r. (dnia 11. 03. 2016r. odbyło się spotkanie w Starostwie odnośnie projektu przebudowo DW 933 – sołtysi zgłaszali swoje uwagi).

4. Lampa na ul. J. Przybysza (obok posesji państwa Goraus) została zabudowana (końcówka ulicy Przybysza w kierunku łącznika tej ulicy).

Szanowni mieszkańcy, drodzy goście,

kontynuując to sprawozdanie, pragnę podziękować mieszkańcom naszego sołectwa, a w szczególności organizacjom działającym w naszym sołectwie, tj. Zarządowi KR i KGW, Zarządowi Emerytów i Rencistów za dobrą współpracę podczas organizacji różnych uroczystości w sołectwie z dzisiejszym dniem włącznie, bowiem przedstawicielki KGW zechciały na dzisiejsze zebranie upiec ciasta, a same udały się na Powiatowy Konkurs Potraw, reprezentując na nim nasze sołectwo. Słowa podziękowania kieruję również do Prezesa i członków Zarządu LKS Brzeźce, którzy w minionym roku obchodzili 60-lecie działalności Klubu Piłkarskiego w naszym sołectwie. W uroczystość tą pogoda dopisała, amimo iż wcześniej silna wichura poczyniła spustoszenia, wywracajac drzewa, również przy boisku, które zdążono uprzątnąć. W imieniu swoim jak i całej Rady Sołeckiej, dziękuję wszystkim, którzy włączyli się do organizacji tej uroczystości. Myślę, że będę także wyrazicielem przedstawicieli Zarządu LKS, kierując także szczególne podziękowania dla Burmistrza Pszczyny i Miejskiego Ośrodka Rekreacji i Sportu w Pszczynie za zakup nowego sprzętu do wysposażenia boiska jak i zaplecza gospodarczego.

Dziękuję Klubowi za kontynuację działań i próbę powiększenia co roku składu grup dzieci w szkółce piłkarskiej powstałej w 2013 roku. Życzymy piłkarzom dobrych wyników wiosennej rundy z nowym trenerem.

Dziękuję Dyrekcji i nauczycielom naszej szkoły i przedszkola za przygotowanie wspaniałych Jasełek oraz programu na Dzień Babci i Dziadka, szczególnie pragnę podziękować takżej panu Jackowi Cisło za prowadzenie strony sołeckiej i parafialnej oraz Redakcji Dwutygodnika „Szkaplerz” za możliwość przekazywania naszym mieszkańcom także sołeckich informacji.

Pragnę również przypomnieć i podziękować za dodatkowe zadania wykonane w naszym sołectwie w 2015 roku, służące poprawie sytuacji społeczno-gospodarczej naszych mieszkańców:

1. Wydział Rolnictwa zlecił wykonanie konserwacji i udrożnienia dwóch rowów melioracyjnych (1 na gruntach rolnych przysiółka Wideki w Brzeźcach, 2 na granicy sołectw Brzeźce i Poręba).

2. Wydział Komunalny Urzędu Miejskiego zlecił udrożnienie rowu odwadniającego ul. Wyzwolenia i część ul. Pokoju w Brzeźcach.

3. Administracja Zasobów Komunalnych dokonała remontu w Ośrodku Kultury w Brzeźcach. Została wykonana nowa podłoga w sali, wymieniono karnisze oraz wykonano malowanie sali i zaplecza. Został także wymieniony piec CO w kotłowni.

4. Spółdzielnia Handlowa w Pszczynie wykonała utwardzenie asfaltem parkingu wokół własnego sklepu oraz apteki.

5. Powiatowy Zarząd Dróg dokonał z funduszu powodziowego remontu przepustu na ul. Łącznej oraz do granicy z Kobielicami wykonano 2 odcinki przebudowy drogi asfaltowej.

Pani Burmistrz, kończąc to sprawozdanie, prgnę raz jeszcze serdecznie podziękować Pani, członkom Rady Miejskiej oraz Naczelnikom podległych Wydziałów za dobry dla naszego sołectwa rok 2015 i wykonanie wyżej wymienionych inwestycji drogowych, gospodarczych i kulturalno oświatowych

Podjęcie uc hwały w sprawie zatwierdzenia sprawozdania z działalności Rady Sołeckiej, udzielono absolutorium za rok 2015.

Plan podziału środków finansowych na rok 2016

Dział 600 Transport i Łączność

Plan 2200, 00zł

Rodział 60016 drogi publiczne gminne.

§ 4270 zakup usług remontowych.

Dział 750 Administracja Publiczna

Plan 1220, 00zł

Rozdział 75022 rady gmin

§ 4210 zakup materiałów i wyposażenia (320, 00zł)

§ 4370 opłaty z tytułu usług telefonicznych (900, 00zł)

Działa 900 Gospodarka Komunalna, Ochrona Środowiska

Plan 2400, 00zł

Rozdział 90015 oświetlenie ulic

§ 4270 zakup usług remontowych (800, 00zł)

Rozdział 90095 pozostała działalność

§ 4300 zakup usług pozostałych (1600, 00zł)

Działa 921 Kultura i Ochrona Dziedzictwa Narodowego

Plan 44700, 00zł

Rozdział 92195 pozostała działalność

§ 4210 zakup materiałów i wyposażenia (3470, 00zł)

§ 4300 zakup usług pozostałych (1000, 00zł)

Dział 926 Kultura Fizyczna i Sport

Plan 1000, 00zł

Rozdział 92695 pozostała działalność

§ 4210 zakup materiałów i wyposażenia

RAZEM WYKONANIE: 11 290, 00zł

Podjęcie uchwały w sprawie zatwierdzenia planowanych wydatków finansowych na rok 2016 oraz upoważnienie rady sołeckiej do dokonania przesunięć środków finansowych na 2016 o ile zajdzie taka potrzeba.

Plan Rady Sołeckiej w Brzeźcach na 2016 rok

1. Zaplanowano 8 posiedzeń Rady Sołeckiej;

2. Omówienie realizacji uchwał i wniosków zebrania sprawozdawczego;

3. Współpraca Rady Sołeckiej z organizacjami i instytucjami działającymi w naszym sołectwie;

4. Włączenie się Rady Sołeckiej w organizację Dnia Dziecka oraz dożynek parafialno-sołeckich, wykorzystując salę Ośrodka Kultury, boisko, salę sportową, obiekty „Serce wsi” i plac zabaw.

Najpilniejsze zadania społeczno-gospodarcze 2016/2017 w sołectwie Brzeźce:

1. Przebudowa ul. Wyzwolenia, II cześć od skrzyżowania z ul. Kamienną do posesji państwa Kozik (ok. 350m)

2. Przebudowa drogi wojewódzkiej 933 Wideki – Brzeźce wraz z poprawą bezpieczeństwa na przejściu dla pieszych przy szkole podstawowej (oraz wycięcie 10 drzew) uwzględnienie budowy pobocza dla pieszych (1km) oraz wykonanie przejścia dla pieszych do przystanku na Widekach. Uczestniczono już w spotkaniu z projektantem WZD Katowice w celu sprawozdania w/w szczegółów (przedstawiciele UG Pszczyna, PZD oraz sołectwo Brzeźce, sołtys i Rada Sołecka).

3. Realizacja 5 zadań z budżetu obywatelskiego w naszym sołectwie z projektu lokalnego – 56,377, 89zł

- montaż klimatyzacji sali Ośrodka Kultury: 27,072, 30zł

- zakup tablic ogłoszeniowych na Wideki i Pazurowice: 2,900zł

- oświetlenie boiska i sprzęt dla LKS: 5,377zł

- budowa boiska do siatkówki plażowej: 11,000zł

- Warsztaty dla dzieci: 10,000zł.

W projekcie ogólnogminnym:

-utwardzenie ścieżki rowerowej Brzeźce-Wideki od mostu na Kanale Branickim do mostu na rzece Pszczynce: 65,000zł.

Uchwała zatwierdzająca plan pracy.

Ryszard Harazin – Sołtys Brzeźc